Опаковки с картон и велпапе

Най-често използваните материали за опаковане, производни на хартията, са велпапе и картон. Има значителни различия в характеристиките им и е важно те да се познават добре, за да се направи най-удачният избор на опаковка за конкретно приложение.

Картонът представлява дебел материал с превъзходни свойства, позволяващи сгъване и моделиране при много по-добра твърдост в сравнение с хартията. Може лесно да се реже и оформя, а лекотата, здравината и възможността за рециклиране го правят идеален за много приложения в опаковането. Най-често се използва за направа на малки кутии, опаковки, и др. Той може да бъде използван за направата на транспортни опаковки, но не осигурява достатъчна защита и е добре съдържанието да бъде допълнително обезопасено чрез вътрешна опаковка от защитен материал.

Той се произвежда от целулоза, много често рециклирана, като към нея се добавят различни свързващи вещества, пълнители и други съставки в зависимост от предназначението. Според DIN стандартите, като картон може да се окачестви всяка хартия с плътност над 150 g/m2. Най-важните характеристики, които се следят при управление на качеството на произвеждания картон, са маса на 1 m2, дебелина и влажност. Производството на картон до голяма степен е сходно с това на хартия. Суровината преминава през процес на смилане, отливане, пресоване и сушене. Съществена разлика е, че за картона обикновено се влагат по-груби и твърдовлакнести целулози.

Велпапето или така нареченият гофриран картон е съставен от няколко слоя материал, с междинен нагънат пласт. Видовете велпапе се различават според броя пластове и дебелината на вълната. Разликата в структурата на велпапето води и до различната якост на материала. Колкото повече пластове и по-качествена хартия е използвана, толкова по-здрав е опаковъчният материал. Важни предимства са съчетанието на лекота, пластичност и удароустойчивост. Въпреки че велпапето осигурява по-високо ниво на сигурност от картона, все пак товарът, който подлежи на опаковане, трябва да бъде съобразен с ограниченията на материала.

Кашонът от велпапе е ефективно средство за транспортиране на изделия от разнообразно естество поради своята издръжливост. Водещи компании в сферата на доставките провеждат инженерни тествания на напреженията и деформациите и ефекта от вибрационно натоварване върху пратките в движещите се камиони. Това им позволява да оптимизират теглото на опаковките от велпапе и да намалят общото тегло на опаковките с около 9 процента. Това на свой ред намалява и отпадъците от велпапе, които постъпват за рециклиране. Това е само един от примерите за гъвкавостта и бързата модификация на материала – качества, търсени от всяка компания с насоченост към оптимизация на ресурсите.

Двупластното велпапе е гъвкав материал, комбинация от един плосък слой хартия и един нагънат слой, и може да има уплътняващо и укрепващо приложение на вътрешна опаковка. Трипластното велпапе се състои от два плоски пласта с един междинен нагънат. Най-разпространено е велпапе с профил С, В, Е. Трипластно велпапе с профил на вълната Е (микровелпапе) има дебелина до 1,3 mm. Прилага се в изработката на малки по размер или каширани опаковки с леко и средно тегло. Изключително подходящо е за щанцоване и от него може да се произвежда неограничено разнообразие от конструкции и дизайн. Трипластно велпапе с профил на вълната В – дебело 3 mm, се използва за среден размер опаковки и кашони с тегло на продуктите до 10 – 15 kg. Има много добра устойчивост на натиск.

Трипластно велпапе с профил на вълната С – дебелина 4 mm, може да издържи товари с тегло 20 kg. То е много устойчиво и от него могат да се изработват големи кашони, каширани и щанцови изделия. Четирипластното велпапе се състои от един външен, един вътрешен прав пласт и два нагънати междинни и се използва за каширане. Петпластното велпапе се състои от три прави и два междинни нагънати пласта хартия. Петпластното велпапе, което съчетава вълни с профил С и Е, има дебелина 5 mm и е предпочитан материал поради голямата здравина и високото качество на печата, което му придава много привлекателен търговски вид.

Прагматичността и разнообразието на дизайн прави слотерните и щанцовите опаковки от велпапе и картон изключително търсен продукт. При щанцоването материалът се формoва чрез пластична деформация. Това е ресурсно ефективен процес, който елиминира нуждата от допълнителни свързващи материали за сглобяването на опаковъчното изделие. Щанцовите опаковки се предпочитат в хранително-вкусовата промишленост, за опаковане и транспорт на плодове и зеленчуци, козметичната, фармацевтичната и химическата промишленост, транспортни опаковки, опаковки за електроника, машинни елементи и др.

Щанцоването е изключително целесъобразен начин на обработка от гледна точка на производствените разходи и времето, изразходвано за него, тъй като от изходния материал може бързо и качествено да бъде произведен продукт с висока точност на форма и размер в серийно производство, който веднага може да премине към употреба. Щанцовото изрязване позволява изработката на специфични изделия, сглобяеми опаковки с възможност за каширане и печат.

Най-общо щанцоването може да бъде разделено на две основни операции: разделителна операция (рязане, пробиване и други) и формообразуваща операция (пробиване, огъване, усукване, изтегляне и други). Процесът на щанцоване на изделия от хартия се извършва с помощта на инструмент с вградени остри стоманени ножове, огънати по сложна неправилна форма, и преса, осигуряваща натиск. Използва се щанцформа или матрица, по която материалът се изрязва в неправилна форма.

Качествата и ефективността на производство на опаковките от картон и велпапе дават възможност на всеки производител да представи продуктите си по креативен, отличаващ и функционално ефективен начин в опаковка с надеждна конструкция и същевременно да им осигури безопасно съхранение и транспорт.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *